Skip to Content

Nu? Är det rätt läge att skaffa barn?

Först ut och resa, sedan plugga. Sen träffa den rätta och få igång karriären. Och helst leva lite parliv och se ännu mer av världen också. Efter det kanske det är dags att fundera på det här med barn? Mallen är att du ska ha hunnit etablera både relationer och yrkeskarriär innan du skaffar barn. Inte så konstigt att medelåldern för förstagångsföräldrar i Sverige är runt 30 år idag*.

Men den där mallen är inte mycket till mall egentligen. Det finns mycket som kan påverka livet och göra att det inte blir som du tänkt dig. Som en Multipel Skleros-diagnos till exempel. Kanske känns barn och föräldraskap plötsligt mer angeläget än någonsin, kanske helt uteslutet? Kanske kommer skov och fatigue i vägen, kanske finns den där möjligheten här och nu?

Livet är långt ifrån linjärt och man kan inte förbereda sig för allt. Att kunna få barn (eller vilja heller, för den delen) är inget som någon kan ta för givet. Men idag finns det mer möjligheter att få råd och hjälp än någonsin tidigare. Allt du kan göra är att se på just dina egna förutsättningar och se till att du känner dig trygg i ditt eget beslut, vad det än blir.

*Källa SCB

Jag tror att jag skulle bli en fantastisk mamma. Men det är inte för mig.

Kvinna, MS-diagnos 2008

Utforska mer

Jakten på kärleken
Utvecklas på jobbet
Vilja ha barn
Jakten på kärleken
Jakten på kärleken
Hitta tid tillsammans
Utvecklas på jobbet
Träningspepp
Träningspepp
Utvecklas på jobbet

Blir jag samma som min mamma?

Att vara förälder är antagligen både det viktigaste och tuffaste jobbet i världen. Men kanske också det mest belönande. Som förälder har du dina egna utmaningar och glädjeämnen, unika för just dig och dina barn. Och mycket har föräldrar också gemensamt med varandra. Som att fundera på hur man ska vara för att vara en bra mamma eller pappa: Utflykter på helgen? Skjutsning till fotbollsträning? Läxläsning? Mer tid tillsammans än framför skärmen?

Men lika gemensamt som funderingarna är det ständigt dåliga samvetet över att inte kunna leva upp till bilden av den perfekta föräldern. Kanske blir oron och det dåliga samvetet ännu större om du dessutom har en MS-diagnos som kanske gör dig tröttare och mindre rörlig i perioder?

Men det finns inget färdigt facit för mammor och pappor – det går ju faktiskt inte att veta hur just ditt föräldraskap ska bli. Det viktigaste är att du kan hitta din egen väg till att vara en närvarande förälder och känna dig trygg i att du ser till barnets bästa. Även om det innebär att du tar extra hjälp av andra eller somnar mitt i läxläsningen på grund av trötthet då och då.

Det var en overklig tanke att ta ställning för, men vi ville prova.

Kvinna, MS-diagnos 2003

Utforska mer

Jakten på kärleken
Utvecklas på jobbet
Vilja ha barn
Jakten på kärleken
Jakten på kärleken
Hitta tid tillsammans
Utvecklas på jobbet
Träningspepp
Träningspepp
Utvecklas på jobbet

Kan jag få vara mig själv också?

Som förälder behöver du finnas till hands för dina barn hela tiden. Från småbarnsåren till tonåren. Men med en MS-diagnos kan också perioder av skov och extra trötthet komma. Det är lätt att det dåliga samvetet och en känsla av inte räcka till sätter in. Då är det viktigt att komma ihåg att du sällan är helt ensam i ditt föräldraskap.

För även om du lever ensam med barn, finns det oftast personer runt omkring som både kan och vill hjälpa till. Kanske finns det någon i din närhet som är beredd att rycka in för att göra plats för annat som är viktigt för dig?

Se på ditt umgänge som en utökad familj som du själv kan sätta ihop. Vem ser du som ett viktigt stöd? Vem är en bra förebild för ditt barn? Vem ser och förstår dina behov? Våga också tala om för dem som ingår i din utökade familj på vilket sätt de kan hjälpa till och varför de är viktiga för dig.

Behöver du någon som hjälper dig att reda ut det här med barn och föräldraskap? Beroende på vad du behöver hjälp med så kan du kontakta en familjerådgivare eller psykolog.

Back to top