Skip to Content

Nästa steg, även om det inte går?

Jobbet. Platsen där många tillbringar en stor del av sin vakna tid. Inte konstigt att vi ägnar mycket tid och kraft till att fundera på hur vi vill att det ska vara när vi är där. För dig som fått en MS-diagnos kanske just de tankarna blivit ännu mer aktuella? Kan jag fortsätta jobba med MS? Måste jag tänka om helt? Kommer jag få det stöd jag behöver av kollegor och chefer?

Arbetslivet är ofta förknippat med olika prestationer och mål. En del sätter du upp för dig själv, andra ihop med chefen på jobbet. Men oavsett vad du har för ambitioner eller mål, så behöver du inte lägga dem åt sidan bara för att du har MS.

Men ett sätt att göra jobblivet lite enklare är att tänka bort de stora karriärsmålen, de som finns där långt borta, och istället fokusera på att förstå vad som driver dig och skapa en riktning för vem du vill vara på jobbet. Det blir både lättare att hantera och mäta, eftersom det handlar om här och nu. Något som de flesta människor skulle må bättre av.

Vi har träffat coachen Pernilla Aspe för att höra hur hon tänker kring de här frågorna. Här nedan kan du höra några av hennes svar.

Play button YouTube thumbnail

Om att fundera på karriären när du får en MS-diagnos.

Play button YouTube thumbnail

Om att hitta vägen fram i arbetslivet.

Play button YouTube thumbnail

Om att vara delaktig på jobbet när du jobbar mindre.

Utforska mer

Jakten på kärleken
Utvecklas på jobbet
Vilja ha barn
Jakten på kärleken
Jakten på kärleken
Hitta tid tillsammans
Utvecklas på jobbet
Träningspepp
Träningspepp
Utvecklas på jobbet

Värd lika mycket om jag jobbar mindre?

När orken inte alltid finns, kan det vara ett alternativ att gå ner i arbetstid. Ett bra sätt att hantera jobbet och Multipel Skleros. Men det är inte alltid som det är helt enkelt att bara gå ned i tid. Beroende på hur mycket du är på jobbet så kanske du hamnar lite utanför när du inte ser eller är med på allt som händer på din arbetsplats. Då är det viktigt att du kan ställa krav på att du får samma information som dina kollegor, även om du inte alltid är på plats.

Och om du går ner i arbetstid så är det inte antalet timmar du jobbar som är det viktiga, utan vad du åstadkommer under den tid du jobbar. För en engagerad kollega kan du alltid vara, oavsett hur mycket eller lite du jobbar.

Jag har valt att vara egenföretagare. Då kan jag styra hur mycket jag jobbar själv.

Kvinna, MS-diagnos 2003

Behöver du någon att bolla frågor kring jobbet med? Då kan det vara bra att prata med en coach med inriktning på jobb och karriär.

Back to top