Skip to Content

Ska jag älska mig själv också?

Att få en MS-diagnos kan vara rejält omtumlande. Helt plötsligt finns det en sjukdom hos dig, som du ska leva med resten av livet. Många med Multipel Skleros berättar om en sorg över att helt plötsligt vara någon annan. Och med den kommer ofta skuld, skam och en känsla av att vara den som förstör allt. Ingenting kan vara mer fel. Du som har MS ska inte känna skuld och skam. Det leder ingenvart. För du är inte orsaken till din sjukdom. Försök istället acceptera din diagnos, din kropp och de förutsättningar de ger dig. Och fortsätt vara nyfiken på livet.

Jag skyller ingenting på MS:en. Det jag behöver, behöver jag för att jag är jag

Kvinna, MS-diagnos 2003

Jag vill, men har jag lust?

Kärlekslivet kan påverkas på många sätt med Multipel Skleros men det innebär inte att det behöver ta slut. Att lusten kommer och går är helt naturligt, men sättet du förhåller dig till sex och kärlek kan du förändra oavsett hur just dina förutsättningar ser ut. Och när du väl gör det, hittar du lättare vägen tillbaka till lusten.

En sjukdom är inget hinder för närhet. Så fråga dig själv vad du vill uppleva sexuellt och utgå ifrån det. Vad känner du lust inför? Var nyfiken. Gå på din känsla. Våga ta för dig och tala om vad du vill. Sex ska inte vara på ett visst sätt. Bara det du verkligen tycker om och det du vill göra.

Utforska mer

Jakten på kärleken
Utvecklas på jobbet
Vilja ha barn
Jakten på kärleken
Jakten på kärleken
Hitta tid tillsammans
Utvecklas på jobbet
Träningspepp
Träningspepp
Utvecklas på jobbet

Tindra med MS?

Är du på jakt efter kärleken och går mycket på dejter? Kanske har du då någon gång funderat om du ska berätta om din MS, på vilket sätt och om det i så fall kommer påverka hur dejten går? Kommer den du dejtar få en annan bild av dig?

Hursomhelst, så är du aldrig skyldig att berätta något, för någon. Men är det så att du gärna pratar om din MS redan på första dejten, så är det självklart helt okej. Men då ska det vara för att det känns bra för dig. För du ska få fjärilar i magen av rätt anledning när du dejtar. Inte för att du oroar dig för hur någon annan ska uppfatta dig, bara för att du råkar ha Multipel Skleros.

Han sa: jag har ingen aning om vad MS är men det är inte MS jag dejtar. Det är dig.

Kvinna, MS-diagnos 2003

Får kärleken plats här?

Lever du i en relation där MS finns med? Då kanske du har märkt en skillnad i kärleksrelationen. Kanske har den blivit starkare och djupare efter diagnosen? Det betyder att ni har förmåga att dela det svåra tillsammans och att ni hittat vägar till närhet som passar er. Eller så har relationen kanske präglats av att ni haft svårt att hantera de nya förutsättningarna och svåra frågorna kring framtiden och livet som kommer med diagnosen?

Men det går att få hjälp och stöd för att hitta en positiv utveckling i relationen. Frågorna du och din partner behöver jobba med handlar om hur identiteten förändras i och med diagnosen Multipel Skleros, vad kan man göra för att acceptera sin kropp under de nya förutsättningarna och förmågan att kommunicera kärlek till en annan människa. Att förstå de tre olika perspektiven är en bra förutsättning för att ge mer plats för kärleken.

Utforska mer

Jakten på kärleken
Utvecklas på jobbet
Vilja ha barn
Jakten på kärleken
Jakten på kärleken
Hitta tid tillsammans
Utvecklas på jobbet
Träningspepp
Träningspepp
Utvecklas på jobbet

4 av 10 svenskar har bara sex en gång
varannan månad eller mindre.

Källa: RFSU

Behöver du prata med någon om relationer och kärleksliv? Kontakta en sexolog.

Back to top