Skip to Content

Blir det tid över för mig också?

Skolan, jobbet, familjen och barnen. Och kompisarna, syrran, mamma och pappa. Och så allt annat du vill hinna med. Kanske beror det på att du både vill mycket och finnas till för många? Det är ju inte så konstigt eftersom vi människor gärna vill leva livet och ta hand om våra relationer. Men har du Multipel Skleros är det inte bara tiden som inte räcker till. Risken är stor att du drabbas av trötthet Då är det extra viktigt att kunna stanna upp och prioritera. För visst finns det saker som ger mer än andra.

Utforska mer

Jakten på kärleken
Utvecklas på jobbet
Vilja ha barn
Jakten på kärleken
Jakten på kärleken
Hitta tid tillsammans
Utvecklas på jobbet
Träningspepp
Träningspepp
Utvecklas på jobbet

Hej, kan jag gå hem nu?

Ibland är det inte så lätt att välja det ena framför det andra. Du kan vilja mycket, både för din egen skull men också för andras. Som att gå på fest till exempel. Kanske vill du gärna gå, även om tröttheten finns där. För att vännerna och familjen finns där eller för att du inte alltid vill vara den som tackar nej. Men precis lika självklart som det är att tacka ja eller nej är det att tacka ja och sedan stanna precis så länge som du orkar.

För även om du bara orkar festa en liten stund så kanske den stunden ger dig den kick du behöver där och då. Och är du osäker på hur du ska bryta upp när du vill gå hem så kan du alltid skylla på barnvakten, katten eller att det är en dag imorgon också. Eller bara säga som det är – att en liten stund betyder mycket mer än ingen stund alls.

Vad är värt att bli trött för?
Så resonerar jag.

Kvinna, MS-diagnos 2015

Kan jag välja vem jag vill hänga med?

De flesta som drabbats av något svårt i livet kan vittna om vänner som helt gått upp i rök, oavsett om det handlar om MS, skilsmässor eller dödsfall. Men många kan också berätta om vänner som klivit fram, tagit plats och funnits där. Och det där med vänskapsrelationer är lite knepigt.

När vi är barn lär vi oss mycket kring vad det innebär att vara en schysst kompis och god vän, men när vi är vuxna handlar de flesta relationsråd om kärlek eller sex. Vi har helt enkelt inget bra facit för hur vi är bra vänner som vuxna. Men det är värt att påminna om att en bra vänskapsrelation går åt båda håll: man ska finnas där för varandra. På lika villkor.

Vänner för livet?

Vänskaper är komplexa relationer, precis som kärleksrelationer. Men frågorna är lika: Vad kan du förvänta dig? Hur sätter du gränser? Hur mycket frihet har du? Borde du ta en paus? Hur gör man slut? Vägen till en sund relation är att just våga ställa dig de frågorna. Och jobba på vänskapen på samma sätt som en kärleksrelation.

Att ha några få riktigt nära vänner kan göra en enorm skillnad för vår hälsa.

William J. Chopik, Psykologiprofessor

Utforska mer

Jakten på kärleken
Utvecklas på jobbet
Vilja ha barn
Jakten på kärleken
Jakten på kärleken
Hitta tid tillsammans
Utvecklas på jobbet
Träningspepp
Träningspepp
Utvecklas på jobbet

En dejt med mig själv?

För ett par år sedan dök det upp ett helt nytt ord: egentid. Har du fatigue eller ökad trötthet har du givetvis behov av att vila och ta igen dig extra mycket. Med det är inte egentid eftersom det är en konsekvens av din MS-diagnos och inte ett eget val. Egentid betyder en stund som du tillbringar för dig själv, på dina egna villkor. Och det är viktigt att du har utrymme för det, oavsett om den tiden går till ett restaurangbesök, kompishäng eller en skön stund i sängen.

I en undersökning som gjordes förra året visade det sig att nästan var tredje svarande som är sambo eller gift tyckte att deras relation blir sämre då de inte tar egentid. Det indikerar alltså på att parrelationen blir bättre, även om du bara fokuserar på dig själv.

9 av 10 svenskar anser att de blir bättre
människor om de får egentid.

Bokadirekt, 2017

Behöver du prata med någon om relationer? En psykolog kan hjälpa dig att reda ut det som känns trassligt.

Back to top